Студентските протести през 2010

През летните месеци на 2010 година студентите, живеещи в общежитията на Софийски университет, които бяха останали в столицата да заработват прехраната си и пристигналите по-рано за новата академична година техни колеги, усетиха на свой гръб проблемите в университета, във висшето образование и в държавата изобщо. Студентите бяха лишени от нормални човешки условия за живот, поради липсата на топла вода в общежитията им.

Тяхната реакция не закъсня и въпреки опита на ръководството на Университета за предотвратяване на бъдещи ексцесии (2 дни преди обявения протест топлата вода беше пусната), студентите организираха протестна демонстрация по време откриването на учебната година в Софийски университет. Те не замълчаха, а отговориха и настояваха за поемане на отговорност от страна на виновниците за този гаф. Вината така и само беше поета на думи от ректора на СУ. Против протеста се обявиха Студентски съвет.

375836_472017152838552_111756760_n

  В първите дни на месец октомври бяха организирани студентски дискусии в Ректората, на които целта беше да се намерят проблемите, които отприщват симтпомите като липса на топла вода, прекратени практики и постоянно анонсираната бъдеща дървена ваканция.

  В тези нагорещени дискусии между студентите се откроиха две виждания: една част от колегите смятаха, че проблемът е първо вътрешен (ръководство на СУ), а след това външен (държавна власт); докато другата група от колегите заемаха позицията, че първоизточникът на проблемите идва от държавното управление. В крайна сметка въпросът беше решен в идеята да се действа на два фронта: искания към ръководството на Университета и искания към Министерски съвет и Министерството на образованието.

  В следващите дни студентите успяха да организират няколко дискусии, две срещи между студенти и ръководство (деканът на ИФ и ректора на СУ) и четири студентски протеста. Първият от тях беше на 20-ти октомври…

2691839C

  Около 300 студенти протестираха мирно пред Министерски съвет и над два часа един по един изказваха своите искания на стълбите пред сградата, от тях се открояваше желанието да бъдат дадени допълните средства на университети, с цел продължаване на академичната година в нормални учебни срокове и условия.

579670_472018999505034_1887879619_n

  Скоро обаче, само след седмица, на 28-ми октомври, в мразовит и снежен ден, студентите от СУ, НАТФИЗ, НХА и НМА проведоха първото студентско шествие от две години насам. На него се събраха около 1000 студенти, които за близо три часа блокираха движението в централна София. Един от водещите транспаранти на този протест беше „Само парното не ни грее“, а причината се криеше зад внезапното пускане на парното в Университета ден преди самия протест. Против шествието се обявиха „единственият легитимен представител на студентите на Софийски университет“ – Студентски съвет.

542126_472022236171377_31493623_n

  Веднага след края на шествието организаторите на протеста внесоха декларация в деловодството на Софийски университет с искания към ръководството му. На тях беше даден отговор още на първия ректорски съвет, а едно от тях беше прието на Академически съвет – вътрешноуниверситетска акредитационна система (диференцирано заплащане на преподавателите).

560456_472023029504631_84471811_n

  И въпреки успехите, като пускане на топла вода, парно и вътрешноуниверситетска акредитационна система, студентите не спряха. Следващият протест се проведе под знака на културата: рисуване и класическа музика пред Народното събрание, по време на празника на Народните будители (1-ви ноември). Студенти от СУ, трите висши училища по изкуствата и преподаватели от най-стария университет, се включиха в културно-протестния хепънинг.

229914_472026246170976_1480644148_n

  В продължаващите дискусии между студентите се открояваха все по-силно и мотивите за общ протест на студенти и преподаватели срещу действията на държавната власт, в лицето на МОМН и Министерски съвет.

  След масово разпространение и добре организирана подготовка, се стигна до последния и най-голям студентски протест, в който се включиха над шест хиляди възпитаници на Университета, подкрепени от преподавателите си. На 16-ти ноември студентите разчупиха оковите на мълчанието и показаха ясно своя глас, като едни от символичните демонстрации по време на протеста им бяха сядането на асфалта с викове „Чуйте ни сега!“, пеенето на националния химн пред Народното събрание и разбира се, завършъка на протеста – щурмуването в офиса на Студентски съвет.

527511_472036129503321_1557190268_n

  С искането за насрочване на нови общи избори за студентски представители завършиха бурните месеци от зимния семестър на календарната 2010 година.

Студентските искания към държавната власт бяха:

– Изготвяне на Държавна стратегия за висше образование, която да бъде дискутирана публично между всички заинтересовани страни, включително студентите.

– Публично дискутиране на Новия закон за висше образование

– Увеличение на процента за висше образование от сегашните 0.46% на 1.13% (средно европейско ниво)

Студентските искания към ръководството на Университета

– Автоматизиране на администрацията

– Въвеждане на вътрешноуниверситетска акредитационна система (изпълнено)

– публичен, общоуниверситетски годишен регистър на професионалното развитие на преподавателите в СУ

– Възможност за трудов стаж в и чрез СУ и неговите структури

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s